Skatteoppgjøret 2023

Rett rundt hjørnet er det årlige skatteoppgjøret. Dette betyr at de som har betalt for lite skatt vil få en baksmell og må betale inn det skyldte beløpet. De som har betalt for mye skatt vil på den andre siden få tilbake penger! Denne perioden er det mange som er spente på, og alle håper selvfølgelig at de skal få tilbake en god slant. Skatteoppgjøret begynner når alle selvangivelser er gjennomgått. Fra dette tidspunktet vil utbetalinger skje fortløpende, og for de aller fleste lønnstakere og pensjonister går det raskt til du får pengene på konto. For næringsdrivende er ventetiden noe lenger.

Betaling av restskatt

Dersom du får restskatt og skylder staten penger, er det forskjellige frister i forhold til betaling. Hvis beløpet du skylder er mindre enn 1000 kr vil du ha 3 uker på deg fra du får melding om skatteoppgjøret til pengene skal være innbetalt. Dersom restskatten er på mer enn 1000 kr vil beløpet bli delt inn i to terminer med en betalingsfrist på henholdsvis 3 og 8 uker. Fra du mottar melding om skatteoppgjøret har du dermed 3 uker til å betale første termin og 8 uker til å betale andre termin. For dem som har vært bevisst på at de har betalt for lite skatt dette året, og allerede har betalt tilbake sin restskatt, vil det ikke komme renteutgifter. Fristen for å betale tilbake restskatten uten renter var 31. mai, så alle som ikke har betalt tilbake enda vil ha en rente på 2,15% p.a.

Tips til deg som må betale restskatt

Dersom du engster deg for å få restskatt er det flere tiltak du kan sette i gang som vil hjelpe deg når tiden kommer for å betale tilbake det du skylder:

  • Hold et strammere budsjett og sjekk nærmere hva du konkret kan bruke mindre penger på. Sjekker du tilbud i matbutikken? Kan du kutte ut kostnader som cappucino på café eller kinobesøk for en mindre periode? Alle monner drar!
  • Dette er tiden hvor sommerferie planlegges. Er det mulig å redusere kostnadene her? Du kan fortsatt ha en deilig ferie selvom du bruker mindre penger enn du først hadde tenkt.
  • Låne penger fra familie, venner eller eventuelt jobb. Her skal du likevel være oppmerksom på at du tenker beslutningen nøye igjennom, og før du låner skal du være sikker på at du vil klare å betale alt tilbake. Lag en strukturert nedbetalingsplan sammen med den du låner fra.
  • Jobb ekstra timer/vakter hvis du har mulighet til dette. Den ekstra inntekten kan hjelpe i slutten av måneden dersom du får restskatt.
  • Dersom du faktisk får restskatt trenger du ikke være redd for å kontakte skatteoppkreveren. De kan være hyggeligere enn man frykter, og vil ofte være villige til å gå med på forskjellige planer for nedbetaling hvis du synes det er vanskelig å betale innenfor den egentlige tidsfristen.
  • Det kan i noen tilfeller skje at skattemyndighetene gjør feil og at restskattbeløpet du har fått oppgitt ikke stemmer. Hvis du tror det er skjedd en feil kan du sende inn en klage, og du kan også legge til informasjon du har glemt i selvangivelsen. En annen mulighet er å få fradrag. Har du for eksempel vært utstasjonert og jobbet i utlandet for en periode? Da kan det godt hende at du har mulighet til å få skattefradrag. Du kan også få skattefradrag hvis du har vært eller er medlem av en veldedig organisasjon og har støttet denne med 500 kr eller mer i løpet av året.
  • Reduser mulighetene for at dette skjer igjen. Finn ut årsakene til at du har fått restskatt, og lag justeringer i skattekort og selvangivelse slik at opplysningene stemmer. På den måten er du sikker på at du betaler riktig skatt neste år.

Tips til deg som får igjen på skatten

Hvis det tikker inn en melding i innboksen 29. juni om at du får tilbake penger på skatten er det tid for jubel! Det føles utrolig godt å få tilbake pengene dine, og det er naturlig at du har lyst til å feire og bruke dem på noe gøy. Det kan samtidig være lurt å bruke dem til noe fornuftig som vil gi deg glede på lengre sikt, istedet for å bruke alt på en kortvarig glede her og nå:

  • Bruk pengene til å betale ned gjeld. Nå har du muligheten til å kvitte deg med betalingsanmerkninger du har fått dersom du ikke har betalt regningene dine i tide og fakturaene har gått til inkasso. Betalingsanmerkninger kan være veldig alvorlig og blant annet føre til at du ikke får innvilget lån hvis du i fremtiden planlegger å kjøpe bolig.
  • Nedbetal lån, for eksempel huslån eller studielån. I enkelte tilfeller kan nedbetaling på huslånet medføre at lånerenten går ned! Boligutgiftene vil da gå ned hver eneste måned, noe som er svært gunstig.
  • Spar pengene, både til hverdagsutgifter og spesielle utgifter du vet kommer i nær fremtid. Du kan også spare penger til pensjon, til en deilig ferie eller noe annet du ønsker å oppleve.

Trenger du hjelp med regnskapet?

Enten du trenger hjelp til selvangivelsen eller næringsoppgaven, står vi i Ageras klare til å finne deg den helt riktige spesialisten. Og det aller beste, Ageras er 100% gratis og uforpliktende!

Innhold