Hvilke frister må jeg huske på?

Skattemeldingen (selvangivelsen) må leveres både som privatperson og selvstendig næringsdrivende. Utfyllelsen av selvangivelsen er som kjent den dagen i året vi alle gleder oss mest til, kanskje med unntak av julaften. De fleste har ikke oversikten over hvilke datoer de skal følge med på når det kommer til endring eller frist for selvangivelse, frist for næringsoppgave eller andre datoer som er relaterte til betaling av forskuddsskatt. Det er viktig å huske på at om man leverer for sent, så vil det komme dyre gebyrer tilbake. Det er også viktig å tenke på hvilke skjema man må fylle ut og hvilke fradrag man har krav på.

Forskuddsskatt

Som næringsdrivende må du selv følge med på hvor mye du skal betale i skatt og man må følge med på frist for næringsoppgave og selvangivelse, men det er ulike praksiser for hvordan man betaler forskuddsskatt som selvstendig næringsdrivende og som aksjeselskap. Et aksjeselskap vil betale forskuddsskatt for fjorårets resultat i to terminer. Det kan være lurt å endre på den i god tid før du må betale dersom du ikke synes at den reflekterer virkeligheten, for eksempel kan det være noe du ikke mener er helt riktig.

En saksbehandler vil bruke rundt 14 dager på å behandle skjemaet "Søknad om endring av eller krav om forskuddsskatt - upersonlig skatteyter". Dette skjemaet blir tilgjengelig i januar, dermed skal du ha god nok tid til å gjøre endringer før den første terminen 17. februar. Du vil uansett få tilbake restskatt om du betaler for mye, men det er ikke alltid det vil være ideelt for bedriften.

Frister for aksjeselskap

Har du et aksjeselskap (AS) vil det være to datoer det er viktig å holde et øye med:

  • 15. februar
  • 17. april

Forfallsdatoene for de fire terminene for ENK

Selvstendige næringsdrivende som driver et enkeltpersonforetak(ENK) betaler forskuddsskatt i fire terminer i løpet av et år. Dette gjøres ikke automatisk. Først må man selv gjøre endringer for å finne ut hvordan man skal beregne forskuddsskatten, dermed blir det tilsendt innbetalingsblanketter for hver termin. Har du krav på fradrag, skal de dokumenteres i foretakets regnskap. Det er også mulig å betale mer dersom omsetningen har vært høyere enn antatt

  • 15. mars
  • 15. juni
  • 15. september
  • 15. desember
     

Finne hjelp til skattemelding?

Trenger du hjelp med skattemelding? Vi finner opp til 3 gratis tilbud fra regnskapsførere til deg.

Finn hjelp til skattemelding

Frister for selvangivelsen 2023

Frist for næringsoppgave og levering av skattemeldingen for personlig næringsdrivende er 31. mai, fristen for lønnstakere er 30. april. Har du et lite firma, kan du slippe å sende vedlegg dersom du har tjent mindre enn 50 001 kroner. Om man ikke leverer i tide, vil det komme gebyrer som kan koste bedriften mye.

I skattemeldingen kan du melde om hvilke fradrag du har krav på, det kan gjelde for eksempel bruk av bil og bruk av hjemmekontor. Får foretaket ditt et nettotap, kan man også trekke det fra i skattemeldingen. I et aksjeselskap er det kun overskuddet som beskattes og her kan man trekke fra mange kostnader, som reiser, PC-er og utgifter til regnskapsførere og revisorer.

Selvangivelsen blir tilgjengelig på Altinn fra 7. april. Det betyr at du har god tid til å gjøre endringer før det er for sent. Når du først åpner selvangivelsen, vil den være allerede være forhåndsutfylt. Det er din oppgave å sørge for at informasjonen er riktig. Om man har behov for en utsettelse, kan man få utsette den frem til 30. juni, men da må man søke i god tid på forhånd.

Ettersom skatteoppgjøret kan bli ganske komplisert, vil det ofte lønne seg med eksperthjelp fra en profesjonell regnskapsfører. Ageras har hjulpet over 200 000 brukere med å finne en relevant ekspert innen økonomi og skatterådgivning. Vår tjeneste er helt gratis og du forplikter deg ikke til noe ved å bruke siden vår.

Næringsoppgaven forsvinner

Den nye skattemeldingen for virksomheter som blir innført 2021-2023, avløser næringsoppgaven.Kort forklart betyr det at de forskjellige næringsoppgavene og vedleggsskjemaene forsvinner og blir erstattet med en næringsspesifikasjon som legges ved skattemeldingen. Fristen for den nye skattemeldingen 2023 er 31. mai.

Fra og med skattemeldingen for inntektsåret 2023 må alle AS levere skattemeldingen for selskapet sitt via et regnskapsprogram.
Forenklet innsending for ENK med omsetning under 50 000 kr forblir uendret.

Om du sliter med å finne ut hvordan du skal gjøre skattemeldingen, er det mulig å få hjelp av profesjonelle regnskapsførere til å gjøre den oppgaven. Om dette ikke gjøres riktig eller om du leverer for sent, kan det føre til at du må betale gebyrer til skatteoppkreveren. Tvangsmulkten er på et halvt rettsgebyr per dag og det kan gå helt opp til 1 124 300 kr. Derfor kan det lønne seg å være ekstra nøye når man dokumenterer skatten.

Har du nettopp startet opp som næringsdrivende, så finnes det mange gratis kurs. Der vil du lære om det mest fundamentale og relevante detaljer som vil være smart å sette seg inn i. Disse blir arrangert av Skatteetaten.

Hjelp til selvangivelse?

Vi vet at det er tidkrevende å finne og hente inn tilbud på regnskapsfører, tid som bør legges ned i virksomheten din. Derfor tar vi på oss denne oppgaven for deg. Ageras hjelper deg med å få opp til tre tilbud som er gratis og uforpliktende. Dette lar deg vurdere pris basert på hva du søker og å sammenligne hvilken regnskapsfører du syns best matcher din virksomhet.

Finn hjelp til selvangivelsen

 

Innhold