Nå nærmer sommeren seg med stormskritt, og hvis du ikke allerede har lagt noen planer, er det lurt om du setter deg ned og tenker over hva du ønsker å oppleve i løpet av ferien. Kanskje du har lyst til å dra på festival, interrail eller campingtur? Eller har du drømt om å ta med familien på en sykkelferie i Frankrike? Mye kan la seg gjøre hvis du tar deg god tid til å planlegge og legge et ordentlig budsjett – og du kan oppleve å få mye mer ut av ferien din og pengene du har til disposisjon!

Undersøk flybilletter og hotell tidlig

Det første du burde gjøre er å lage en oversikt over hvor mye penger som totalt kan disponeres over hele sommerperioden. Skriv ned hvor mye av inntekten som kan legges til side for et sommerbudsjett og forhold deg til dette. Når dette er gjort kan du begynne å lete etter billetter og aktiviteter som ser interessante ut, og som er innenfor rammene av det du har råd til. Fordelen med å planlegge i god tid er at kostnadene kan bli langt mindre! Spesielt billetter til fly, tog og båt/ferge kan fåes mye billigere hvis du er tidlig ute. Du kan også være heldig og finne tilbud på hotell, leilighet eller campingplass hvis du tar deg tid til å undersøke litt. Hvis du bestiller en ferie i god tid har du også noe å glede deg til, og dette gjør det lettere å spare penger i månedene før du reiser. Det du sparer kan eventuelt settes på en egen konto, så det er enklere å unngå forbruk av feriepengene.

Sett opp et budsjett

Når du har funnet ut hva du ønsker å gjøre og har bestilt billetter til reise og opphold, kan disse kostnadene trekkes fra det beløpet du har satt av for sommeren. Da står du igjen med et mindre beløp som skal fordeles på alt annet du har behov for i løpet av ferien. Dette er alt fra mat, drikke og reiseforsikring, til morsomme aktiviteter og leie av sykkel eller bil. Det kan være lurt å dele dette resterende beløpet på antall dager ferien skal vare, så får du estimat på hvor mye penger du eller familien maksimalt kan bruke hver dag. Det kan også lønne seg å sette til side litt penger som kan fungere som en reservekonto til spesielle tilfeller.

Både når du planlegger ferien og når du er på ferie, er det mye som kan gjøres for å holde utgiftene nede –  uten at dette går på bekostning av hygge og velvære:

  • Unngå dyre reisemål – det er masse gode reisemuligheter innenfor Europa. Samtidig er det ofte mulig å leve svært godt til en billig pris når du reiser langt vekk, for eksempel til Asia.
  • Bo på et hotell med gangavstand til restauranter, strand, aktiviteter m.m., eller et hotell hvor det er gode muligheter for kollektivtrafikk. Det kan bli dyrt hvis du er avhengig av å ta taxi overalt.
  • Lei leilighet og kjøp inn egen mat fra supermarkedet til frokost og lunsj.
  • Bestill opphold på et all-inclusive hotell – her får du ofte mye for pengene og det er enkelt å holde oversikt over utgiftene.
  • Ligg på gratisstrender.
  • Undersøk mulighetene for gratisaktiviteter.
  • Unngå impulskjøp.
  • Lei ut boligen og bilen din hjemme mens du reiser.

Inkluder barna i planleggingen

Det kan også være en fin erfaring å involvere hele familien i planleggingen og utarbeidelsen av budsjett. Snakk sammen om hvor dere har lyst til å reise og la barna få være med på å bestemme enkelte ting. Enten dere skal på fjelltur i Norge eller på strandferie til utlandet er det mye som skal planlegges og koordineres. Familiemedlemmene kan ha forskjellige forventninger, og det er hyggelig at alle føler seg hørt og tatt hensyn til. På denne måten gleder alle seg til en tur sammen, og barna lærer samtidig litt om verdien av penger ved å forholde seg til bestemte grenser i budsjettet.

Sjekk mulighetene for ekstrainntekter

Mens du planlegger og begynner å glede deg til sommerferien, kan du også undersøke om det er noen måter du kan tjene litt ekstra penger til budsjettet på. Kan du ta en ekstravakt på jobb? Eller kan du ta på deg småjobber i helgene? Er det ting hjemme i boligen din du aldri bruker og som du kan selge? Det er mange små tiltak som kan gi budsjettet et «boost», og disse kronene kan være med på å gjøre ferien enda bedre.

Bestill en restplassreise

Hvis du er fleksibel og ikke har spesielle begrensninger med hensyn til jobb og lignende, kan det også lønne seg å vente på de fantastiske tilbudene som kommer fortløpende i høysesongen. Du kan få et skikkelig kupp hvis du har mulighet til å reise med bare noen dagers varsel. På den måten kan det hende at du ikke behøver alle pengene du i utgangspunktet har budsjettert, og disse pengene kan enten spares eller brukes på morsomme aktiviteter når du er på ferie.

Før regnskap over utgiftene

Til slutt er det viktig å bokføre sommerens utgifter, gjerne i løpet av sommeren – og hvertfall på slutten av ferien. Da ser du hva alt har kostet til sammen, og du får muligheten til å reflektere over om du er fornøyd med budsjettet eller ikke, og om det eventuelt burde gjøres endringer til neste gang du skal på en lignende ferie.

God sommer – jeg håper du får en deilig ferie :) 

Klikk her og få tilbud fra regnskapsførere eller advokater!

Innhold