6 av de sprøeste søksmålene gjennom tidene

Terskelen for å bli saksøkt i USA er oppsiktsvekkende lav, og det ene snodige søksmålet overgås straks av en ny absurditet. Sjekk ut disse seks forsøkene på å tjene noen raske kroner. Noen suksessfulle, men de fleste ikke. 

1. Ingen vakre kvinner? La oss saksøke!

En av de sprøeste rettsakene fant sted i 1991. Bud Light lanserte en ny TV-reklame, og på skjermen så man en mann drikke øl omringet av vakre kvinner på stranden. Amerikaneren Richard Overton la to og to sammen etter å ha sett reklamen, og gikk til innkjøp av en sekspakning Bud Light i god tro om at bikinikledde frøkner skulle dukke opp. Seks tomme øl senere og ikke en eneste kvinne gikk ølentusiasten til sak. 

Overton saksøkte eieren av Bud Light, Anheuser-Busch, for 10.000 dollar, og påstod at reklamen var villedende og påvirket han mentalt og økonomisk. Vi håper optimisten fant en billig advokat, fordi dette endte ikke i hans favør. 

2. Hva gjør du når du skal sone i 23 år?

Fire år senere ble saken mot Anheuser-Busch overgått. Amerikaneren Robert Lee Brock forsøkte å gjennomføre et søksmål på 5 millioner dollar for brudd på sivile rettigheter ... Mot seg selv. 

Ved å begå diverse lovbrudd i beruset tilstand ble Brock fengslet, og hans sivile rettigheter ble dermed brutt, mente han. Søksmålet mot seg selv ønsket han at staten skulle betale på grunnlag av manglende inntekt i fengsel. 

- Jeg vil betale meg selv 5 millioner dollar, sa Brock i retten, og fortsatte:
- men jeg ønsker at staten skal betale på vegne av meg fordi jeg ikke kan jobbe.

Den utnevnte dommeren avviste søksmålet. 

3. Her er 120.000 kroner- Håper du likte spøkelseshuset vårt!

Den typiske antakelsen omkring spøkelseshus er at de skal skremme, eller? Ikke i følge amerikaneren Cleanthi Peters, som åpenbart ikke var klar over hensikten bak installasjonen” Halloween Horror Nights”. 

I 2000 gikk Peters til sak mot Universal Studios, hvor 15.000 dollar var erstatningskravet etter han angivelig fikk psykisk skrekk etter besøket. Han valgte tydeligvis en dyktig advokat, fordi rettssaken endte i hans favør. 

4. Hva gjør du når benplassen i flyet er for liten?

Er du amerikansk statsborger er sjansene gode for at du saksøker. Mindre god mat, timelang ventetid og liten benplass ser ut til å korrelere med flyselskap. Det er forventet, er det ikke? For Jerome og Judith O’Callaghan er svaret et klart nei. Amerikanerne mente benplassen i et fly fra American Airlines var for liten, noe som førte til smerter i etterkant. Resultatet var i 2004 et søksmål mot flyselskapet for oppsiktsvekkende 6 millioner dollar.

5. Har du bakt kjeks til naboene? Ikke del de ut uten advokat

Dette søksmålet er ikke like alarmerende som å saksøke seg selv i fengsel, men det får øyenbrynene til å heves. I 2005 bakte to tenåringer fra Colorado kjeks til nabolaget, dessverre uten konsultasjon med advokat på forhånd. Hadde de hatt det ville de kanskje sluppet å betale en erstatning på nærmere 1000 dollar etter at en nabo saksøkte dem. Sistnevnte påstod at de unge bakerne hadde banket på for tidlig på døgnet, noe som førte til et panikkanfall hos naboen. 

6. Ble avvist av tenåring- søkte erstatning 

Avslutningsvis skal vi til Tyskland; Det er nemlig ikke kun amerikanere som gjør sport i å saksøke.

Etter en natt på byen med en 19 år gammel kvinne søkte den tyske playboyen Rolf Eden erstatning etter at hun nektet å gå til sengs med han. Eden mente han hadde blitt utsatt for” ageism” på grunnlag av kvinnens uttalelse: Han var for gammel. Kanskje opplagt, men den "fornærmede" fikk ikke gjennomslag. 

Europeiske land topper listen over formelle konflikter 

 

Til tross for sakene over, er ikke søksmål noe å spøke med. Det hender nemlig at noen av de tilsynelatende sprøe sakene får gjennomslag, som for eksempel tenåringene som måtte punge ut med nær 1000 dollar, eller han som misforstod hensikten med spøkelseshus og vant 15.000 dollar i retten. Derfor bør spesialiserte advokater prioriteres uavhengig av hvor sprøtt søksmålet kan se ut.

Som et land med et rettssystem mer liberalt enn i Europa slutter ikke søksmål som overstående å forbause. Sammenliknet med konflikter her har de ofte en høyere nyhetsverdi, og er dermed ikke like interessante å lese. Som en følge hører vi ikke om alle konfliktene her i lands, som ofte får mindre mediedekning.  

USA langt nede

Dog, I følge denne artikkelen, topper europeiske land listen over formelle konflikter per capita. Dette kan være alt fra forsøk på søksmål til søksmål som ender i retten, så lenge en advokat eller jurist er involvert. Tyskland er foreløpig på topp, med et årlig gjennomsnitt på 123.2 saker per tusen innbygger. Like bak er Sverige med 111.2 saker, og plassert som nummer 7 er Danmark med 62.5. Til sammenlikning har USA 74.5 saker per tusen innbygger. 

Det betyr at bedrifter og privatpersoner lokalisert i europeiske land ikke er fremmede for formelle konflikter. Blir oversående en realitet for deg eller ditt firma gjelder det å finne en spesialisert advokat, både om tema er klokketidlig levering av kjeks til naboene, skatt eller skilsmisse.

Vil du bli advokat selv? Les denne

Klikk her for å få tilbud fra advokater!

Posted: 09 Oct, 2017 (Updated: 19 Oct, 2017)

Mikkel  Sørseth

Les mer av denne skribenten

Ageras yter ikke individuell økonomisk eller juridisk rådgivning, men har i stedet samarbeid med advokater, revisorer og regnskapsførere som hjelper deg videre. Fyll ut et av skjemaene nedenfor og motta tilbud fra profesjonelle rådgivere innen kort tid.

Få tilbud fra regnskapsførere

Få tilbud fra advokater

Kategorier

Om Ageras

Ageras streber etter å skape gjennomsiktighet på markedet for finansielle og juridiske tjenester - til formål for kunder, bedrifter og markedet som helhet.

Om Ageras »