Uskiftet bo

Oppdatert 2023

Hva er uskiftet bo?

Ettersom dødsfallet til en ektefelle er svært belastende finnes denne løsningen som tillater den gjenlevende ektefellen å sitte i det som kalles uskiftet bo. Arveoppgjøret utsettes. Det betyr at den gjenlevende ektefellen (som vi her også kaller enken/enkemannen) overtar alt den avdøde eide, og at den resterende arven tilgodeses de andre arvingene når den gjenlevende ektefellen har gått bort. Inntil den tid vil enken/enkemannen bo i den samme boligen som før og beholde all annen formue, eiendeler og gjeld. Hvis man velger å sitte i uskiftet bo skal dette opplyses til tingretten senest 60 dager etter avdødes bortgang. 

Få hjelp fra regnskapsfører

Særkullsbarn har rett til å kreve boet skiftet

Det er imidlertid ikke alltid denne løsningen er mulig. Dersom den avdøde ektefellen har barn fra tidligere forhold (særkullsbarn) kan disse barna kreve at boet gjøres opp umiddelbart slik at de på den måten får den arven de har krav på med en gang. Hvis avdøde og den gjenlevende ektefellen kun har felles barn og har hatt avtale om felleseie, vil den gjenværende ektefellen har rett til å sitte i uskiftet bo.

Særeie

Hvis ektefellene derimot har hatt særeie må den gjenlevende ektefellen få samtykke av de andre arvingene for å kunne sitte i uskiftet bo. Alternativt kan den gjenlevende sitte i uskiftet bo dersom den avdøde har samtykket til dette i ektepakten.

Hjelp med regnskap

Det kan være en god idé å få hjelp fra en regnskapsfører. Hos Ageras kan du få tilbud fra regnskapsførere og revisorer helt gratis og uforpliktende.

Få opp til 3 gratis tilbud