Valuta

Oppdatert 2023

Hva er valuta?

En valuta er et lands myntenhet, sett bort fra kryptovalutaer. Valuta betegner også utenlandske betalingsmidler eller fordringer på utlandet. 

Norges valuta er for eksempel norsk krone (NOK). Andre eksempler er amerikansk dollar (USD), euro (EUR), danske kroner (DKK) og russiske rubler (RUB).

Den raskeste måten å finne en valutakurs på er oftest å ta i bruk en valutakalkulator, som denne.

Finn hjelp med regnskapet

Hva er valutakurs?

I de fleste land noteres valutakursen som antall enheter av landets pengeenhet som må betales for en enhet utenlands valuta. Med andre ord måler valutakurser hvor mye en valuta er verdt i forhold til en annen. Når valutakursen for eksempel er 9,4 norske kroner (NOK) per euro (EUR), betyr det at 9,4 norske kroner er verdt det samme som 1 euro, og at det dermed koster 9,4 kroner å kjøpe 1 euro.

Spotpris er betegnelsen på den nåværende vekslingskurs. Man bruker begrepet forward vekslingskurs hvis man sikter til en vekslingskurs som oppgis og handles i dag, men som skal leveres og betales for på en spesifisert dato i fremtiden. 

Mange banker tilbyr valutakalkulatorer og kontinuerlige oversikter over valutakursene. Sjekk for eksempel Norges Banks valutakurser her.

Hva er kryptovaluta?

Kryptovaluta er et digitalt betalingsmiddel som benytter seg av kryptografi for å sikre transaksjoner og kontroll over generering av nye betalingsenheter. Denne typen valuta benytter seg av desentralisert kontroll, som vil si at det ikke finnes en sentralbank som regulerer kursen.

Hjelp med regnskap

Det kan være en god idé å få hjelp fra en regnskapsfører eller revisor. Hos Ageras kan du få tilbud fra regnskapsførere og revisorer helt gratis og uforpliktende.

Finn hjelp med regnskapet