Airbnb er nettsamfunnet som gjennom de siste årene har opplevd en rivende vekst. Delingstjenesten åpner for at privatpersoner kan leie ut hus, leiligheter, rom eller bare en sofa – og boligeiere fra hele verden har kastet seg på bølgen. Her kan du lese om de viktigste tingene å huske på i løpet av prosessen for at du skal bli en fornøyd utleier!

Vær oppmerksom

Mange har latt seg skremme i kjølvannet av skrekkhistorier i media hvor utleiere har meldt om store skattesmeller eller dårlige opplevelser med leiere. På tross av at skrekkeksemplene viser hvor galt det kan gå, har de fleste kun gode opplevelser med å åpne hjemmet sitt for turister. Utsiktene til store ekstrainntekter lokker mange, men for å få mest ut av det tjenesten tilbyr skal du være oppmerksom på enkelte ting.


Finn en regnskapsfører

Kan tjene mye skattefritt

Det har vært mye omtalt hvordan man i skattemessig henseende skal forholde seg til utleie gjennom Airbnb. De fleste utleiere ønsker naturligvis at utleieforholdet skal være skattefritt, og det er gode muligheter for dette. En oversikt over leieinntektene finner du på din Airbnb-profil, og det angitte beløpet skal du føre i din personlige skattemelding.

Samme regler for hele og deler av boligen

I 2018 kom det nye regler vedrørende korttidsutleie i egen bolig. Korttidsutleie defineres som at et enkelt utleieforhold varer under 30 dager. Leier du ut for under 10.000 kroner i løpet av et inntektsår er disse skattefrie.

Har du leieinntekter på mer enn 10.000 i løpet av inntektsåret, så må du skatte på 85% av beløpet over 10.000. Skatteetaten opplyser at: "av det overskytende beløpet over 10.000 regnes 85 % som skattepliktig inntekt".

Overskuddet skattelegges 22%, med mindre det er snakk om utleieaktivitet av et omfang hvor det går under næringsvirksomhet. Utleie som næringsvirksomhet skattelegges med opp mot 50,6%.

Airbnb har brukt et uavhengig tredjeparts revisjonsselskap som har utarbeidet en guide over de ulike skattemessige forholdene ved korttidsutleie, og kan leses her.

Ha forsikringen på plass

Som utleier er man omfattet av Airbnbs vertsgaranti som på papir skal dekke eventuelle skader. Videre er det gode ordninger med depositum og ansvarsforsikring. Vertsgarantien kan imidlertid ikke erstatte en vanlig innboforsikring, og det anbefales derfor at du som vert kontakter forsikringsselskapet ditt for å avklare om din forsikring også gjelder ved utleie.

Få bekreftelse fra boligforening eller utleier

Som hovedregel står man selv fritt til å utleie egen bolig. En modifikasjon til dette er likevel at man i de fleste borettslag og leieleiligheter skal ha samtykke eller godkjenning fra henholdsvis styret eller utleier. Dersom dette ikke overholdes kan man i verste fall risikere å miste retten til å bo i boligen eller at utleier hever leiekontrakten.

Vær også oppmerksom på at lovverket på flere områder understreker at bruken av boligen «ikke må være til urimelig eller unødvendig skade eller ulempe» for naboer o.l. Som utleier kan du selvfølgelig ikke vite om leieboerne vil respektere dette, men en god forhåndsregel er å lage enkle ordensregler. Les også alltid andre utleieres vurdering av leieren, det kan fortelle deg mye om hvordan personen er å ha boende. Enkelte velger kun å godkjenne leiere som har profilbilde og noen har regler som at de kun ønsker å leie rom ut til personer av samme kjønn. Som utleier står du naturligvis fritt til selv å sette de reglene du ønsker.

Gi leieboerne en varm velkomst

Konkurransen på leiemarkedet øker, og etter hvert som flere gjør boligene sine tilgjengelig gjennom portalen vil de potensielle leierne ha mulighet til å være kresen. Det viktigste verktøyet du har er naturligvis et hjem som ser innbydende ut, men utover dette vil gode kundebedømmelser hjelpe deg langt på vei.

Dersom du kan tilbyr leieren det lille ekstra, er sannsynligheten for at vedkommende vil anbefale deg som utleier til venner og bekjente stor. Små detaljer som å hente gjestene på nærmeste stopp for offentlig transport, eller å gi en detaljert veibeskrivelse i stedet for bare å oppgi adressen kan bety mye for leieboeren. Hvis du tilbyr gjestene rikelig med håndklær og har satt frem produkter som shampo og balsam vil det garantert gi plusspoeng hos leieboeren.

Overlat regnskapet til en regnskapsfører:

Finn en regnskapsfører

Innhold