Husk fristen for selvangivelsen 2018! Næringsdrivende skal levere senest 31. mai.

Er du næringsdrivende? Se hit da vel! Mai er en måned med flere skattemessige tidsfrister og for næringsdrivende er det viktig å holde seg oppdatert slik at man slipper forsinkelsesavgift. Spesielt viktig er selvangivelsen, et skjema som inneholder informasjon om inntekter, utgifter, formue og gjeld, og som brukes for å bestemme hva selskaper skal betale i skatt og avgifter. Alle næringsdrivende som mottar selvangivelse er pliktet til å levere, uansett selskapsform. Fra og med i år kan ikke næringsdrivende lenger levere selvangivelsen på papir, noe som betyr at denne skal leveres elektronisk til Skatteetaten med alle skjema/vedlegg senest den 31. mai 2016. Merk at hvis du som næringsdrivende leverer selvangivelsen på papir vil Skatteetaten anse den som ikke levert! Lønnstakere og pensjonister kan fremdeles levere på papir hvis det de ønsker det.

Bokføringspliktige

Selskaper som er bokføringspliktige etter bokføringsloven skal levere Næringsoppgave 1 og personinntektsskjema som vedlegg i selvangivelsen. Hvis du er næringsdrivende, men ikke hadde noen aktivitet i 2015, skal du levere en blank Næringsoppgave 1.

Regnskapspliktige

Selskaper som er årsregnskapspliktige etter regnskapsloven skal levere Næringsoppgave 2 som vedlegg i selvangivelsen i stedet for Næringsoppgave 1. Dette gjelder blant annet aksjeselskaper, allmennaksjeselskaper, borettslag og enkeltmannsforetak som har flere enn 20 ansatte eller som samlet har eiendeler med verdi over 20 millioner kroner. Selvstendig næringsdrivende skal levere personinntektsskjema uansett om de leverer Næringsoppgave 1 eller 2.

Næringsrapport skatt

For næringsdrivende med enkle skatteforhold er det tilstrekkelig å levere Næringsrapport skatt. Dette er en forenklet løsning, og du kan sjekke om bedriften din faller inn under kategorien her. Fordelene med næringsrapport skatt er blant annet at du får hint som hjelper deg å fylle ut feltene riktig, det skjer automatiske beregninger av verdier underveis, du får mulighet til å velge mellom bokmål, nynorsk og engelsk, det er utfyllende hjelpetekster med eksempler, og rapporten er bedre tilpasset din bedrift enn de gamle skjemaene. Du slipper i tillegg å gjenta de samme opplysningene i ulike skjemaer år etter år. Typiske næringsdrivende som kan levere næringsrapport skatt er:

  • Fotografer
  • Musikere
  • Selvstendige konsulenter
  • Fysioterapeuter
  • Gründere
  • Bloggere
  • Og mange flere som driver egen bedrift

Forsinkelsesavgift

Pass alltid på å levere selvangivelsen innen fristen, så du unngår forsinkelsesavgift! Dette koster deg nemlig dyrt og avgiften kan bli så høy som 15.000 kr hvis du leverer over en måned for sent. Husk at du kan søke om utsettelse hvis du er bekymret for at du ikke rekker fristen! Fristen for å søke om utsettelse er samme dag som levering av selvangivelsen, altså 31. mai.

Fritak

Noen behøver ikke levere selvangivelse, og dette gjelder blant annet enkeltpersonforetak som har brutto driftsinntekter på 50 000 kr eller mindre i året. Disse kan velge om de vil levere skjema for Personinntekt for enkeltpersonforetak, men dette er ikke et krav.

Trenger du hjelp med selvangivelsen?

Utfylling av selvangivelsen for næringsdrivende kan være utfordrende og krever at du setter deg inn i reglene for bokføring, regnskap og skatt. Selv om mange klarer seg fint på egen hånd, er det noen som har behov for litt hjelp og rådgivning. Du kan få hjelp av både regnskapsførere og revisorer når du har spørsmål om selvangivelsen, næringsoppgavene, MVA, fradrag og lignende. Ageras samarbeider med spesialister i økonomi i hele Norge, og kan hjelpe deg med å komme i kontakt med dyktige regnskapsførere og revisorer! Vi finner dem for deg helt gratis og gir deg mulighet til å sammenligne opptil 3 spesialister i det relevante fagområdet, slik at du kan ta et best mulig valg basert på både kvalitet og pris.

Vi ønsker deg masse lykke til med utfylling og levering av selvangivelsen! Vi tar gjerne imot spørsmål i kommentarfeltet hvis det er noe du lurer på.

Klikk her og få 3 tilbud fra regnskapsførere!

Posted: 27 Apr, 2016

Martin Hegelund

Les mer av denne skribenten

Ageras yter ikke individuell økonomisk rådgivning, men har i stedet samarbeid med revisorer og regnskapsførere som hjelper deg videre. Fyll ut et av skjemaene nedenfor og motta tilbud fra profesjonelle revisorer og regnskapsførere innen kort tid.

Kategorier

Om Ageras

Ageras streber etter å skape gjennomsiktighet på markedet for finansielle og juridiske tjenester - til formål for kunder, bedrifter og markedet som helhet.

Om Ageras »